Link to this page Link to this page Link to this page Link to this page Link to this page Carian dengan Google

Thursday, April 9, 2009

CPU AMD atau Intel?Pikom PC Fair dijadualkan akan diadakan pada 10 hingga 12 April 2009 ini di tempat biasa KLCC Convention Centre. Semestinya PC Fair akan menjadi perhatian anak-anak muda terutama dikalangan mahasiswa untuk mendapatkan gajet-gajet IT. Antara yang paling menjadi tumpuan ialah bagi mereka yang ingin mendapatkan Laptop. Tetapi, ramai dikalangan kita masih tertanya-tanya apakah spesifikasi yang bagus bagi sesebuah laptop selaras dengan bajet mereka. Apakah spesifikasi yang perlu dititikberatkan? Adakah prosesor?kapasiti hardisk?ram? saiz laptop? Namun begitu, yang paling ketara memeningkan kepala bagi pembeli ialah untuk memilih pemprosesan (prosesor @ CPU) yang sesuai.

Hari ini, persaingan sengit antara pembuat prosesor iaitu Intel dan AMD sedikit sebanyak telah memeningkan pengguna untuk memilih apakah prosesor yang terbaik dengan keperluan mereka. Secara umumnya, untuk memilih sebuah laptop, banyak aspek yang perlu diambil kira. Pada ruangan kali ini, saya hanya akan cuba mengulas perbandingan antara dua jenis prosesor iaitu AMD dan Intel.

HARGA
Intel – Mahal
AMD - Lebih murah

OVERHEAT/PANAS
Intel – maintain
AMD - dulu lebih panas daripada Intel. Tapi sekarang dah ok

PENGGUNAAN BATERI
Intel – Efisien
AMD - kurang efisien (makan kuat sikit bateri berbanding Intel)

GRAFIK
Intel – Biasa
AMD - Lebih baik dan berkualiti kerana biasanya laptop AMD didatangkan dengan NVidia/Ati graphic card. (harga pun lebih murah)

Itu adalah antara perbandingan secara kasar antara kedua-dua prosesor ini melalui pengalaman saya.


Cadangan saya :Jika anda inginkan sebuah laptop yang berkemampuan tinggi dengan harga yang murah, maka AMD adalah laptop yang sesuai. Jika anda seorang pelajar jurusan kejuruteraan atau IT yang banyak menggunakan program grafik yang tinggi (cth:autoCAD) dan banyak membuat pengaturcaraan, maka AMD juga merupakan pilihan anda. Jika anda juga seorang kaki Game dan suka menggodek grafik, AMD juga pilihan anda. Namun, jika anda mahu sebuah laptop yang lasak dan agak stabil untuk penggunaan biasa, maka Intel sesuai dengan anda. (ramai org kata Intel utk business use). Dan jika anda merupakan seorang yang menyahut seruan Boikot Yahudi, maka AMD lebih sesuai dengan prinsip anda tersebut.

Apapun, semua itu bergantung kepada pilihan anda. Akhir sekali nasihat saya, sama ada AMD mahupun Intel, pilihlah prosesor yang 2.0 GHz keatas kerana performancenya tentunya membuatkan anda lebih berpuas hati. SELAMAT BERKUNJUNG KE PIKOM PC FAIR!!

No comments: